Gevulde Eieren Ingrediënten

  • 6 eieren, hardgekookt
  • mayonaise of halvanaise, ongeveer 3 eetlepels
  • peper, zout, kerriepoeder of:
  • garnalen, ham, champignons of krab
  • wat lekkere verse kruiden, zoals peterselie, selderij of bieslook

Gevulde Eieren Bereiding

  • Voor de gevulde eieren moeten de hardgekookte eieren worden gehalveerd.
  • Schep voorzichtig het eigeel eruit en doe dit in een bakje.
  • Leg de helften eiwit apart.
  • Wrijf het eigeel van alle eieren goed fijn en voeg hier mayonaise aan toe, of halvanaise voor een iets lichtere variant.
  • Roer dit goed door elkaar. Met een beetje peper en/of zout, wat kerriepoeder en wat groene kruiden, is het al mogelijk om een heerlijk gevuld eitje te maken.

Gevulde Eieren

Er zijn heel veel variaties mogelijk om lekkere gevulde eieren te maken:

  • Met garnalen. Snijd 50 gram verse Hollandse garnalen fijn en meng deze met het eigeel – mengel
  • Met gekookte ham: Snijd 50 gram ham naar eigen keus fijn. Voeg een eetlepel peterselie toe en meng dit met het eigeel
  • Met champignons: Snijd 100 gram champignons in partjes. Kook deze ongeveer 5 minuten in half water – half citroensap of in witte wijn. Snijd de champignons nu helemaal fijn en voeg deze toe aan het eigeel, samen met wat gehakte peterselie
  • Met krab: Laat 50 tot 75 gram krab uit een blikje goed uitlekken en meng dit door het eigeel.

Vul de helften van het eiwit met een van deze mengsels. Vul de eitjes hoog op.

Leg voor iedereen 2 halve eitjes op een blaadje sla en geef er geroosterd brood bij. Ideaal voor bij de lunch. Ook kunnen de gevulde eieren als borrelhapje dienen bij een feestje of verjaardag.

________________________________________________________

 

Gevulde eieren ingrediënten

Voor 16 gevulde eieren

  • 8 eieren
  • 1/2 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel romige saladedressing (of mayonaise)
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 snufje paprikapoeder


Bereidingswijze

Voorbereiding: 10min › Bereiding: 10min › Klaar in:20min

  1. Leg de eieren in een pannetje net onder water. Breng aan de kook. 8 a'10 minuten.
  2. Pel de eieren en snijd ze door de lengte in tweeën. Haal het eigeel eruit en meng dit met de mosterd, saladedressing en de zout en peper. Meng tot een glad geheel.
  3. Vul elk half ei met het mengsel en bestrooi met wat paprikapoeder.

_____________________________________________________________________________________________________________

 

Frisse aardappelsalade met eieren

voor 4 personen


4 hardgekookte eieren L of XL - 1 kg vastkokende aardappelen - 8 kleine augurkjes uit zoetzuur of zuur- 2 uien en 6 lente- of bosuitjes - dressing van mayonaise, olie, citroensap en yoghurt - peper en zout uit de molen - selderij voor garnering

 

Kook de schoongeboende aardappelen in de schil tot ze net gaar zijn. Dompel ze even onder in koud water, verwijder dan de schil en laat ze goed afkoelen! Snijd de koude aardappelen in schijfjes en leg ze in een serveerschaal. Snijd de eieren in plakjes met een eiersnijder en leg die op de aardappelen.

Snijd de uitgelekte augurkjes klein en voeg ze toe aan de aardappelen. Maak van alle kleingesneden uien met de overige ingrediënten een dressing. Schep de dressing voorzichtig door het aardappeleimengsel. Proef de aardappelsalade en maak dit op smaak af met peper en zout. Schep zo nu en dan om, bedek met plasticfolie en plaats dit enige uren in de koelkast.

Voeg de garnering toe vóór het serveren.

_____________________________________________________________________________________________________________

 

Hoe bewaar je eieren?

 

In ieder geval NIET in de koelkast! Daar drogen ze in uit, en ze nemen geurtjes op van andere levensmiddelen. Die plastic schaaltjes die altijd bij koelkasten in de deur zitten zijn dus compleet overbodig. De eierschaal zelf is namelijk poreus. Het beste is om niet méér eieren in huis te halen dan je in opgeveer één week gebruikt, en deze gewoon in de kast of in zo'n decoratieve eierschaal op het aanrecht te zetten. Let bij het kopen van eieren héél goed op de leg- of uiterste verkoopdatum. In de schappen bij de supermarkt kunnen er ruim twee weken zitten tussen de oudste en meest verse eieren, dat is nogal een verschil.
Overigens is het in de tropen wel een goed idee om eieren in de koelkast te bewaren, maar dan wel in een afgesloten doosje.

Hoe pocheer je een ei?

Een tussenvorm tussen een gekookt en gebakken ei is het gepocheerde ei. Dat is als het ware een ei dat zachtgekookt is zonder schil. Dit gebeurt in ruim water dat tegen de kook aan is. Het ei moet zo vers mogelijk zijn. Je moet namelijk het ei zoveel mogelijk bij elkaar houden, en dat gaat niet als je een oud ei hebt met alleen maar dun eiwit dat naar alle kanten wegvloeit. Net als bij het koken van eieren wordt het stollen van het ei versneld door wat azijn of citroensap en/of zout aan het kookwater toe te voegen. 

 

Hoe maak je mayonaise?
Als je niet bang bent voor rauwe eidooier, loont het de moeite om voor sommige gerechten zelf mayonaise te maken. Als je slechts een eetlepel nodig hebt, zou ik gewoon een potje nemen .
Belangrijk is dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben, kamertemperatuur. Ook belangrijk is dat je begint met eidooiers of hele eieren te kloppen met mosterd, kruiden, azijn of citroensap, en daarna de olie eerst druppelsgewijs, en dan in een heel dun straaltje, geleidelijk en voortdurend kloppend toevoegen. Maak je de mayonaise helemaal met de hand (de garde dus), dan gebruik je alleen eidooiers. Maak je de mayonaise in een blender, dan gebruik je hele eieren, omdat de mayo anders kan gaan schiften. Over schiften gesproken: als er onweer in de lucht hangt, kan je beter mayonaise uit een potje nemen, want zelf maken lukt dan echt niet.
Een basisrecept voor mayonaise is: 1 ei of eidooier, 1 theelepel mosterd, 1 eetlepel azijn, en wat zout samen kloppen, dan giet je olie erbij tot de saus dik is geworden. In de blender verandert het geluid, hoor je "blob", dan zet je meteen het apparaat uit.
Welke olie, mosterd, azijn, kruiden? Dat hangt helemaal af van wat je zelf lekker vindt, of waar de mayonaise bijgaat. Olie kan neutrale olie zijn (zonnebloem, soja,  sla), of olijfolie, walnotenolie of hazelnotenolie. Er kan ook sesamolie bij (niet puur, dat smaakt te sterk). Azijn kan ook neutraal zijn, of wijnazijn (rood, wit, sherry), of met kruiden, of je gebruikt citroen- of limoensap. Mosterd, kruiden: idem dito. Bewaar mayonaise gekoeld, en niet langer dan een dag of twee.

 

_____________________________________________________________________________________________________________